Badminton Raketi Seçerken Nelere Dikkat etmeli?

25-06-2021 09:17
Badminton Raketi Seçerken Nelere Dikkat etmeli?

Raketin denge noktası

Bu kritere bağlı olarak raketleri üçe ayırabiliriz:

Denge noktası sapa yakın

Avantajları:  daha rahat bir savurma (swing),  daha hafif hissiyat,  yüksek manevra kabiliyeti

Dezavantajları:  raketin güç üretme potansiyeli daha düşük,  topla temas halinde  tokluk hissi daha az

Denge noktası ortada

Avantajları:  güç kontrol ve rahatlık hissi arasında eşit  performans

Dezavantajları: güç kontrol ve rahatlık hissi arasında eşit  performans

Avantaj ve dezavantajlarını baktığımızda da görebileceğimiz gibi, aslında bu tarz raketler birçok şeyi iyi yapabilir. Fakat hiçbir şeyi çok iyi yapamadıkları için,  aslında yeni başlayanlara tavsiye olunabilecek raketlerdir…  Nitekim yeni başlayan bir oyuncunun henüz oyun stili ve kişisel yeteneği tam olarak nasıl bir oyuna uygun olduğundan emin olunamayacağı için, her şeyi düzgün yapabilen, yani hiçbir şeyden ödün vermeyen ama aynı zamanda da hiçbir  oyun stiline ekstra avantaj sağlamayacak olan raketlerdir.

Denge noktası kafaya yakın

Avantajları:  güçlü vuruşlar ve topla temas halinde Tok sağlam bir raket hissi

dezavantajları:  uzun oyunlarda yorgunluk hissi,  daha yavaş savurma (swing)

Özet olarak

Yeni başlayanların, oyun stillerini geliştirene kadar, dengeli raketler ile hem ofansif hem defansif oyun oynarken onlara destek olabilecek bir raket almaları tavsiye olunur. İleri seviye oyuncular, oyun stillerine ve buna bağlı olarak geliştirdikleri oyun stratejisine ek avantaj sağlayacak raketler seçmelidirler. 

Sap / Grip

Grip yani sap ölçüsü büyüklüğü konusunda tavsiye vermeden önce bir şeyi hatırlatmakta fayda görüyoruz. "G” yani sap/grip  büyüklükleri ölçüsü yükseldikçe (yani numarası yükseldikçe) grip aslında küçülmektedir. 

Yani, G5 tabir edilen grip aslında G4 tabir edilenden  daha küçük bir griptir. Kararsız kaldığınız durumlarda mümkün olan en küçük sap seçilmesi tavsiye edilir Bunun sebebi küçük sapları çevresine grip  bandı sarmak suretiyle büyütmek imkanı olmasıdır fakat elinize büyük gelen bir sapı küçültmek mümkün değildir. 

Tereddütte kalındığı zaman küçük sap tavsiye edilmesinin sebebi, küçük sapı büyütme imkanı varken, büyük sapı küçültmek gibi bir imkan olmaması ve ele fazla büyük gelebilecek bir sapın ileride sakatlıklara sebebiyet verebilecek olmasıdır.

Raket ağırlığı

Tekler kategorisinde mücadele eden oyuncular genelde stabilite ve güç için daha ağır raketleri tercih ederken, çiftlerde mücadele eden oyuncular daha fazla hız ve çeviklik ve vuruş hamlesi sonrası toparlanma için biraz daha hafif raketleri tercih ederler. 

Yeni başlayanlar için genelde daha hafif raket tercihi iyi sonuçlar verirken, ileri seviye oyuncular için, daha güçlü vuruşlar yapmaya olanak verdiği için, biraz daha ağır raketler tercih etmektedir. Fakat hafif raket aslında mümkün olan en hafif raket anlamında anlaşılmamalıdır. 3U veya 4U  seçimi yani 80 ila 84 gram arası en çok tercih edilen ve önerilen raket ağırlığıdır. Daha hafif olan raketler, henüz kendi yeterince güç üretemeyen oyuncuları fazla yorabilir ve oyunlarını olumsuz etkileyebilir. 

Hafif tabir edilen raketler 80-89 gram arasıdır. Bu raketler manevra kabiliyeti ve vuruş hamlelerinden sonra daha çabuk toparlanma imkanı verir. Aynı zamanda bilek, dirsek ve omuz gibi eklemlere daha az yük bindirdikleri için bu raketleri kullanan oyuncularda daha az sakatlanma görülmektedir.  

Raket Esnekliği

Esnek bir raket, henüz swing (savurma) hızı yüksek olmayan oyuncularda, güç üretmelerine yardımcı olurken aslında kontrolden biraz feragat etmelerine yol açar. Savurma esnasında raketin esnemesi, vuruş açılarını bazı durumlarda kısıtlayabilir. Yeni başlayan oyuncuların tersine, ileri seviye oyuncular, genelde daha sert şafta sahip raketleri tercih ederler, nitekim sert raketler daha isabetli vuruşlar yapmaya imkan tanır. 

Sonuç

Badminton sporu ile uğraşmamış kimseler, aslında bu spor  branşının yüksek tempoda olmayabileceği gibi bir yanılsama içerisinde olabilmektedirler. Fakat badminton topu hız rekorunun 500 kilometre civarında olduğu  düşününce, aslında profesyonel bir oyuncunun veya sık ve düzenli antrenman yapan bir oyuncunun eklemlerine nasıl yükler binebileceği hakkında bir fikir oluşabilir. 

Doğru raket seçimi elbette antrenman veya maç eksiği olan bir oyuncuyu performans olarak üst seviyelere tek başına taşı(ya)maz. Fakat yanlış bir raket seçimi bu spora gönül vermiş genç oyuncuları sakatlıklar ile yüz yüze bırakabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.